Wydział Inżynierii Zarządzania

Program

Program nauczania studiów dostosowany jest do wymagań współczesności, kształtujących ją trendów związanych z bezpieczeństwem i higieną pracy, takich jak: wzrost świadomości w zakresie bezpieczeństwa pracowników, konsumentów i producentów, zaostrzanie i rozszerzanie zakresu prawa bhp, rozwoju nowych technik i metod ochrony człowieka w środowisku pracy.

 

Program studiów

Nazwa przedmiotu Liczba godzin
Psychologia pracy 8
Prawo pracy 28
Psychologiczne aspekty zachowań człowieka w środowisku pracy (czynniki psychofizyczne) 8
Systemy zarządzania bezpieczeństwem i higiena pracy PN-ISO-45001:2018 8
Bezpieczeństwo informacji w organizacji 8
Ergonomia pracy przy komputerze 8
Czynniki szkodliwe i uciążliwe w środowisku pracy. Bezpieczeństwo chemiczne 36
Wymogi bhp dotyczące pomieszczeń i stanowisk pracy 18
Ocena ryzyka zawodowego 8
Nowoczesne metody kształcenia osób dorosłych 8
Pierwsza pomoc w nagłych wypadkach 6
Ustalanie okoliczności i przyczyn wypadków 12
Choroby zawodowe 4
Ochrona przeciwpożarowa 8
Metody pracy służby bhp 4

 

Organizacja zajęć

Miejsce realizowania zajęć dydaktycznych: Wydział Inżynierii Zarządzania Politechniki Białostockiej, ul. Oj. S. Tarasiuka 2, 16-001 Kleosin.

Studia trwają dwa semestry. Są prowadzone w systemie zaocznym (11-12 zjazdów).

Zajęcia odbywają się w soboty i niedziele w godzinach od 8.30 do 16.00. W trakcie jednego zjazdu planowana jest realizacja nie więcej niż 18 godzin dydaktycznych (9 godzin lekcyjnych dziennie).

Słuchacze otrzymają materiały dydaktyczne przygotowane przez wykładowców, w formie zapisu elektronicznego oraz dostęp do materiałów za pomocą sieci Internet.

Plan studiów

Karty przedmiotów

Efekty kształcenia

 

Na skróty
× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.