Wydział Inżynierii Zarządzania

Sukces doktorantów WIZ na Szkole Letniej „European Cross-Border Doctorials”

13-07-2021

Ośmiu doktorantów z Politechniki Białostockiej wzięło udział w Szkole Letniej „European Cross-Border Doctorials”. Przedsięwzięcie zostało zorganizowane przez Languedoc-Roussillon Doctoral College z Francji przy współudziale dwunastu europejskich uniwersytetów, w tym Politechniki Białostockiej.

Szkoła letnia była prowadzona online w języku angielskim w dniach 5-10 lipca 2021 r. Zajęcia, obejmujące cześć wykładową i warsztatową, polegały na stworzeniu koncepcji innowacyjnego startupu, który wspierałby realizację Celów Zrównoważonego Rozwoju.  Program był bardzo intensywny i wymagał dużego zaangażowania zarówno ze strony studentów, jak i ich opiekunów. Zajęcia odbywały codziennie od godziny 9 do 17. W ramach programu przewidziano również część konkursową, która polegała na wyróżnieniu pomysłów trzech spośród dziewięciu międzynarodowych, multidyscyplinarnych zespołów doktorantów biorących udział w przedsięwzięciu.

Każdy z zespołów pracował pod opieką coachów – nauczycieli akademickich reprezentujących uczelnie biorące udział w Szkole Letniej. Ze strony Politechniki Białostockiej zadania coachów powierzono dr hab. Ewie Glińskiej, prof. PB oraz dr Annie Kononiuk z Wydziału Inżynierii Zarządzania.

Udział w „European Cross-Border Doctorials” był świetną okazją dla doktorantów do zdobycia wiedzy i umiejętności z zakresu transferu technologii oraz przedsiębiorczości. Uczestnicy zostali zapoznani z szerokim wachlarzem narzędzi biznesowych, które mieli okazję zaaplikować do generowania, a następnie prezentacji – w dniu konkursowym 10 lipca 2021 r. – pomysłu biznesowego wypracowanego w międzynarodowym zespole.

Każdy uczestnik otrzymał certyfikat uczestnictwa, a dla trzech zwycięskich drużyn zostały przewidziane nagrody pieniężne.

Jest nam niezmiernie miło poinformować, że międzynarodowe jury, składające się z ekspertów z zakresu przedsiębiorczości akademickiej, przyznało dwa wyróżnienia zespołom reprezentowanym przez doktorantów Wydziału Inżynierii Zarządzania. Jeden z wyróżnionych zespołów był prowadzony przez pracowników WIZ PB.

Wyróżnienia otrzymali:

  • Zespół w składzie: Marta Małecka-Dobrogowska (PB) wraz z doktorantami: Vladyslavem Liedienovem z University of Girona w Hiszpanii, Vasilem Kozovem z University of Ruse z Bułgarii oraz z Leopoldem Stampferem z Ecoles des Docteurs Toulouse z Francji za projekt JUST DRONE IT. Idea biznesowa projektu zaprezentowana przez multidyscyplinarny zespół opierała się na wykorzystaniu transportu dronowego do dostarczania dóbr pierwszej potrzeby osobom starszym – zgodnie z ideą Kilometra Zero – świadczenia i dostarczania usług w lokalnym łańcuchu dostaw).

Coachem zespołu był Svilen Kunev z University of Ruse w Bułgarii ( II miejsce w konkursie).

  • Zespół w składzie: Łukasz Rybiński (PB) oraz doktoranci z Uniwersytetu w Perpignan we Francji: Aude Gandar oraz Daniel Villamar za projekt „My Irrigation Assistant (MIA)” . Projekt dotyczył systemu nawadniającego w postaci urządzenia zbierającego deszczówkę w aglomeracji miejskiej. Koncepcja dotyczyła stworzenia urządzenia, które można przystosować do własnego mieszkania w bloku, np. przy oknie lub na balkonie. Projekt innowacji opierał się na czterech głównych założeniach: redukcji stresu postpandemicznego społeczeństwa, wykorzystania „bio” materiałów, możliwości konfigurowania urządzenia – dostosowania do potrzeb klienta, np. wyboru wielkości zbiornika, wyglądu urządzenia oraz aplikacji do kontroli i porad dotyczących właściwej hodowli roślin– (III miejsce w konkursie).

Coachami zespołu były: dr hab. Ewa Glińska, prof. PB oraz dr Anna Kononiuk.

 


Na skróty
× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.