Wydział Inżynierii Zarządzania

Projekt studencki „Bezterminowy = bez marnowania”

28-05-2021

W piątek 28 maja 2021 r. w Szkole Podstawowej im. Elizy Orzeszkowej w Sobolewie odbyły się warsztaty przygotowane w ramach akcji fundacji Zwolnieni z Teorii. Do pomysłu zostałyśmy zaangażowane przez opiekuna naszego koła naukowego Blank Canvas dr. Andrzeja Pawluczuka.

Przygotowałyśmy projekt społeczny, który miał za zadanie w ciekawy sposób przedstawić problem marnowania żywności. Spotkanie było niespodzianką dla uczniów, którzy bardzo radośnie przyjęli nas w swoich klasach. W czasie warsztatów dzieci dowiedziały się, w jaki sposób przechowywać produkty spożywcze w lodówce i poza nią. Podczas niezwykle żywiołowej konwersacji udało się nam przemycić kilka ważnych informacji, takich jak termin ważności produktu. Z rozmów z dziećmi okazało się, że do przechowywania żywności w ich domach służą także piwnica, czy garaż. Byłyśmy zaskoczone, jak dużo dzieci wiedzą o trendzie no waste. Powszechnie używają toreb wielokrotnego użytku, wspólnie z rodzicami przygotowują listy zakupów. Wśród najmłodszych znalazły się także osoby wiedzące, w jaki sposób przygotowywać proste potrawy, np. naleśniki i jak wykorzystać resztki
z lodówki, np. dojrzałe banany zużyte do zrobienia ciastek. W czasie zajęć dzieci były bardzo aktywne, wypełniały karty pracy i  z wielkim zaangażowaniem ozdabiały farbami torby wielokrotnego użytku. Niejednokrotnie farba lądowała nawet na twarzy 😊.

Bardzo dziękujemy Wydziałowi Inżynierii Zarządzania Politechniki Białostockiej za sfinansowanie projektu i pomoc w realizacji przedsięwzięcia.

Studentki Wydziału Inżynierii Zarządzania
Paulina, Michalina i Patrycja
Studenckie Koło Naukowe Blank Canvas

Opiekun i studentki - Studenckie Koło Naukowe Blank Canvas

Praca powstała w ramach warsztatów Bezterminowy = bez marnowania


Na skróty
× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.