Student WIZ zdobył brązowy medal mistrzostw świata
24-06-2024
Szymon Pomian, student Politechniki Białostockiej, na początku czerwca zdobył w Kostaryce brązowy medal w 112 kilometrowym wyścigu ze startu wspólnego w Akademickich Mistrzostwach Świata w kolarstwie szosowym. W 2023 roku był Akademickim Mistrzem Polski w klasyfikacji uczelni technicznych w kolarstwie górskim. Na co dzień studiuje zarządzanie i inżynierię produkcji na Wydziale Inżynierii Zarządzania Politechniki Białostockiej.
Żeby reprezentować polskich studentów, Szymon Pomian musiał wygrać w kilku wyścigach kwalifikacyjnych. AZS zapewniał wyjazd trzem sportowcom.– Walka była bardzo zawzięta – nie ukrywa Pomian. – W czterech wyścigach trzeba było pokazać się jak najlepiej. Udały mi się trzy kolejne wyścigi – w jednym miałem defekt roweru i tak zakwalifikowałem się na Akademickie Mistrzostwa Świata.
Nasz zawodnik miał trzy dni na treningi i aklimatyzację przed właściwymi wyścigami.
– Pierwszy dzień to było zderzenie się z rzeczywistością czyli ogromną wilgotnością i upałem ale w następne dni było już tylko lepiej – opowiada Pomian.
W gorącym klimacie Kostaryki musiał zmierzyć się ze studentami z kilkudziesięciu państw.
– Do końca nie wiedzieliśmy, jak będą spisywać się zawodnicy zza oceanu, bo tutaj w Europie raczej ścigałem się z tymi zawodnikami, z którymi później rywalizowałem w Kostaryce, więc znałem ich możliwości – kontynuuje student IV semestru zarządzania i inżynierii produkcji. – Tam wszystko było niewiadome, ale pierwszy wyścig – kryterium uliczne, wszystko już rozstrzygnął. Było widać, kto jest w jakiej dyspozycji i później z tą wiedzą szykowaliśmy się do startu wspólnego.
Podziel się:
×
W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.