Wydział Inżynierii Zarządzania

Międzynarodowe spotkanie partnerów realizujących projekt (EduNUT)

03-10-2023
Międzynarodowe spotkanie partnerów realizujących projekt (EduNUT)

W dniach 28-29 września 2023 roku w Reykjaviku (Islandia) odbyło się międzynarodowe spotkanie partnerów realizujących projekt Futures Literacy on Food Nutrition and Sustainable Food Systems for School Education (EduNUT), w którym Politechnika Białostocka jest  Partnerem. Liderem projektu jest Tallin University of Technology (Estonia). Projekt finansowany jest ze środków Programu Erasmus +, w ramach działania KA220-SCH – Cooperation partnerships in school education (wartość projektu to 250 000 Euro).

Projekt ma na celu:

  • rozwinięcie i udoskonalenie kompetencji nauczycieli w zakresie nauczania Food Literacy;
  • opracowanie szkoleń i materiałów edukacyjnych w zakresie kształtowania zorientowanych na przyszłość umiejętności dotyczących żywienia i zrównoważonych systemów żywnościowych;
  • rozwijanie zorientowanych na przyszłość umiejętności uczniów związanych z myśleniem systemowym oraz poszerzanie ich wiedzy, umiejętności i kształtowanie postaw, aby zmieniali nawyki konsumpcyjne i inspirowali do tego innych.

W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele wszystkich instytucji partnerskich:

  • Tallin University of Technology (Estonia) – lider projektu
  • Politechnika Białostocka (Polska)
  • Stimmuli for Social Change (Grecja)
  • Associazione di Promozione Sociale KORA (Włochy)
  • Einurð (Islandia)
  • Platon M.E.P.E. (Grecja)
  • Narva Gümnaasium (Estonia)

Z Wydziału Inżynierii Zarządzania w spotkaniu uczestniczyły: dr hab. inż. Katarzyna Halicka, prof. PB (kierownik projektu ze strony PB) oraz dr Julia Siderska (zastępca kierownika projektu ze strony PB).

Spotkanie zostało poświęcone przede wszystkim zadaniu 3: Budowanie potencjału nauczycieli w zakresie edukacji dotyczącej wiedzy o żywności, którego liderem przez najbliższe dziesięć miesięcy jest Politechnika Białostocka. Przedstawicielki PB omówiły główne założenia tego zadania, plan badań wśród nauczycieli szkół średnich we wszystkich krajach partnerskich, spodziewane rezultaty zadania, podział zadań pomiędzy partnerami oraz wskaźniki do osiągnięcia. Podczas sesji warsztatowej opracowano kwestionariusz ankietowy dotyczący identyfikacji potrzeb w zakresie szkoleń i materiałów edukacyjnych w obszarze kształtowania zorientowanych na przyszłość umiejętności dotyczących zrównoważonych systemów żywnościowych. Ponadto, szczegółowo omówiono założenia dotyczące materiałów szkoleniowych, platformy szkoleniowej, warsztatów kierowanych do nauczycieli oraz sesji coachingowych i szkolenia, które odbędą się w czerwcu 2024 roku na Politechnice Białostockiej.

Więcej informacji o projekcie znajduje się na stronie projektu


× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.