Spotkanie inauguracyjne projektu EduNut
31-03-2023
W dniach 30-31 marca 2023 roku odbyło się pierwsze spotkanie inauguracyjne projektu “Futures Literacy on Food Nutrition and Sustainable Food Systems for School Education” (EduNUT). Projekt finansowany jest ze środków Programu Erasmus+, w ramach działania KA220-SCH – Cooperation partnerships in school education. Wydział Inżynierii Zarządzania jest partnerem w tym projekcie. W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele wszystkich instytucji partnerskich: Tallin University of Technology (Estonia) – Lider, Stimmuli for Social Change (Grecja), Associazione di Promozione Sociale KORA (Włochy), Politechnika Białostocka (Polska), Einurð (Islandia), Platon M.E.P.E. (Grecja), Narva Gümnaasium (Estonia). Całkowita wartość budżetu projektu wynosi: 250 000 Euro.
Projekt EduNut ma na celu wspieranie nauczycieli i uczniów szkół średnich w rozwijaniu kompetencji niezbędnych do przeprowadzenia transformacji systemów żywnościowych poprzez oddziaływanie na wszystkie ich elementy, to jest łańcuch dostaw żywności, środowisko żywnościowe i zachowania konsumentów.
W Tallinie Wydział Inżynierii Zarządzania reprezentowała dr hab. inż. Zofia Kołoszko-Chomentowska, prof. PB. W trakcie spotkania poruszano kwestie istotne z punktu widzenia zarządzania projektem oraz jego realizacji – między innymi przedstawiono cele projektu i planowane rezultaty, szczegółowe wytyczne dotyczące zarządzania projektem, w tym kwestie finansowe oraz organizacyjne. Zdalnie dr hab. inż. Katarzyna Halicka i dr Julia Siderska zaprezentowały założenia i cele zadania, za które odpowiedzialni będą członkowie zespołu z WIZ PB.
Szczegółowe cele projektu EduNut to:
- Rozwinięcie i udoskonalenie kompetencji nauczycieli w zakresie nauczania Food Literacy.
- Opracowanie szkoleń i materiałów edukacyjnych w zakresie kształtowania zorientowanych na przyszłość umiejętności dotyczących żywienia i zrównoważonych systemów żywnościowych.
- Rozwijanie zorientowanych na przyszłość umiejętności uczniów związanych z myśleniem systemowym oraz poszerzanie ich wiedzy, umiejętności i kształtowanie postaw, aby zmieniali nawyki konsumpcyjne i inspirowali do tego innych.
Termin realizacji projektu: 5 stycznia 2023 – 4 stycznia 2025